Prima Clinică Creștină
1. Sistemul tău imunitar e hiperactiv – începe să reacționeze împotriva unor elemente în general inofensive, cum ar fi polenul, părul de animale sau anumite alimente.
2. Polenul – din flori, iarbă, copaci, buruieni, îți poate provoca așa-numita „febră a fânului” sau rinită alergică sezonieră. Provoacă strănut, mâncărime a ochilor, nasului, lăcrimat excesiv, nas înfundat și multe altele. Există variante de tratament antialergic eliberate pe bază de prescripție medicală sau vaccinuri recomandate de medicii alergologi.
3. Animalele de companie, prin salivă sau glandele lor sebacee care provoacă alergia la părul de animale. Poți dezvolta alergie chiar și la 2 ani după conviețuire, dar poți să îi păstrezi dacă te asiguri că animalele nu intră la tine în dormitor, în pat, evită covoarele, sau poți folosi purificatoare cu filtre HEPA.
4. Acarienii care trăiesc în tapițerii, saltele, așternuturi, covoare, perdele, și se hrănesc cu celule moarte. Folosește perne și așternuturi hipoalergenice și spală-le cât mai des. Șterge praful constant și evită folosirea covoarelor și a draperiilor.
5. Înțepăturile de insecte. Acestea pot provoca umflături și roșeață care pot dura o săptămână sau mai mult. Ai putea să prezinți și dureri abdominale, oboseală, febră. În cazuri rare, mușcăturile de insecte declanșează o reacție care poate pune viața în pericol, numită anafilaxie, care necesită intervenție medicală de maximă urgență.
6. Mucegaiul – din locuri umede, precum băi și subsoluri, dar nu numai.
7. Alimentele: laptele, crustaceele, ouăle și nucile/ alunele sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă alergii. Altele sunt grâul, soia și peștele. La câteva minute după ce ai mâncat ceva la care ești alergic, ați putea avea probleme cu respirația și poți dezvolta urticarie, vărsături, diaree și umflături în jurul gurii. Dacă reacția este severă, vei avea nevoie de ajutor medical de urgență.
8. Latexul . Găsit în unele mănuși de unică folosință, prezervative și dispozitive medicale, latexul poate declanșa o reacție variind de la mâncărime, piele roșie la anafilaxie cu probleme de respirație. Simptomele pot include erupții cutanate sau urticarie, iritații ale ochilor, curgerea nasului sau mâncărime, strănut și respirație șuierătoare.
9. Medicamente – Penicilina, aspirina și alte medicamente pot provoca urticarie, mâncărimi oculare, nas înfundat și umflături ale feței, gurii și gâtului. Evită-l dacă te știi alergic și discută cu medicul pentru a primi alte medicamente înlocuitoare.
10. Gândacii de bucătărie, de care scapi foarte greu. Ține mereu bucătăria curată și apelează la soluții de dezinsecție.
Sursa: https://drvasiradulescu.ro/10-factori-comuni-care-iti-pot-declansa-alergiile/?fbclid=IwAR2f8B7BLL5rnft9UAV4fBSYe20nmCkA9epx6hxtP904SNt21peU6-Rm0OM